Dressad sushi sallad med wasabi sesamfrön
Blandad sallad
Mjölksyrade morötter
Rödlök finhackad
Sockerärter i smala strimlor
ca 2 msk japansk soja
ca 0,5 msk Rybsolja
Sambal oelek
ca 1 msk ingefärsk färsk finriven
Wasabi sesamfrön
Gör så här;
Lägg algerna i blöt i rikligt med vatten ca. 10 minuter.
Blanda ihop soja, ingefära, sambal olek, ingfära.
Häll av algerna, blanda med moröterna, purjolöken och dressingen.
Strö blandningen över salladsbladerna toppa med sockerärterna o strö över wasabi sesamfröna och ev. färsk koriander.
Kan serveras med ev. gravad laxa.
kallaxgårdsbutikspannacotta med åkerbär
4-6 portioner
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
1 tsk gelatinpulver eller 2 gelatinblad eller gelésocker
Garnering:
Ca 0,5 – 1 dl Åkerbärsylt av vilda bär ”Syskonen W”
Ev. citronmeliss
4 – 6 portionsburkar/ glas
Gör så här;
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna med en kniv, lägg fröna eller vaniljsocker i kastrullen.
Häll grädden och sockret i kastrull, koka upp (rör om då och då) låt sjuda några minuter.
Ta upp vaniljstången och kasta den.
Ta upp lite vätska i en kopp och rör ut gelatinpulvret eller lägg gelatinbladen i blöt.
Häll i vätskan eller krama ur gelatinbladen och vispa den varma gräddblandningen (får ej koka då skär det sig)så att det löser sig.
Häll upp i portionsformarna/glasen och ställ i kylen ca 4 timmar så att det stelnar.
Klicka åkerbärssylten på och dekorera ex. med citronmeliss.
Glögg /glüvine på Midnattssolens Sangria
2,5 dl (1 flaska) Midnattsolens sangria
ca 3- 5 dl vatten
Rött vin efter smak (kan uteslutas)
Torkade blåbär som russin
Gör så här;
Blanda MIDNATTSSOLENS SANGRIA, rött vin (kan uteslutas), vatten i en panna, värm.
Smaka av.
Till servering torkade blåbär.
kallaxgårdsbutiksruta med Sorseliansk pesto
1 rulle smördeg ca 250 g
3 ägg
2 dl crème fraiche
ca 0,5 tsk salt
ca 1 krm peppar
0,5 – 1 brk Sorseliansk Pest
ca 100 g riven Västerbottensost
Garnering;
gräddfil/färskost
örter ex. dill, persilja, gräslök
Gör så här;
Sätt ugnen på 225 grader.
Rulla ut smördegen o lägg i en ugnsäker form (ca 20 x 30 cm.
Nagga smördegen med en gaffel.
För grädda botten ca 5.10 minuter.
Vispa ihop ägg, crème fraiche, Sorseliansk Pesto, Västerbottensost, salt o peppar.
Häll över den förgräddade botten.
Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter, tills äggstamningen har stannat.
Låt svalna.
Skär smördegspajen i rutor o dekorera med ex. gräddfil/färskost, örter ex. dill, persilja, gräslök
kallaxgårdsbutiks getoskräm
ca 0,5 vit caprin (getost Arjeplog Svartbergets)
ca 200 g cream cheese
ca 1-2 dl crème fraiche
ca 0,5 dl torkade tranbär
Gör så här:
Riv getosten fint och blanda med cream cheese och crème fraiche.
Ställ in i kylen så att röran stelnar något.
Klicka eller sprits på ex. pepparkakor och strö över torkade tranbär.
kallaxgårdsbutiks juliga rödbetssallad
0,5 brk mjölksyrade rödbetor
ca 1 dl Cream fraiche
ex. äpple rivet eller pepparrot
ev. en skvätt ättika eller vinäger
ev. honung
salt och peppar
Gör så här;
Häll av spadet från rödbetorna och hacka ev. i mindre bitar.
Blanda alla ingredienserna och smaka av.
kallaxgårdsbutiks syrade rödbetsröra
0,5 brk mjölksyrade rödbetor, hackad utan spad
100-200 g färskost
ev. Cream fraiche
ca 1 dl Vit caprin riven
honung
salt o peppar
Gör så här;
Rör ihop alla ingredienser och smaka av.
Servera på kex och garnera, passar som till tugg till glöggen.
kallaxgårdsbutiks röra med hjortronsirap
100-200 g färskost
ev. Cream fraiche
ca 1 dl Västerbottensost fin riven
hjortronsirap
salt o peppar
Gör så här;
Blanda alla ingredienser och smaka av.
Servera på ett kex eller pepparkaka och garnera. Passar som tilltugg till glöggen.
kallaxgårdsbutiks sallad med dressade mjölksyrademorötter
sallad, blandade sorter
mjölksyrade morötter (orange, gul och vit)
salladslök, i bitar
ev. torkade bär
örtdressing:
rybsolja
honung
vinäger
ev. pressad vitlök
örtkryddor ex. basilika, timjan och oregano
Skabram ost från Jokkmokk
Gör så här:
Blanda ihop örtdressingen och vänd mjölksyrade morötterna, sallladslök och ev. torkade bär.
Till hit kan du förbereda.
Riv den sköljda eller skär den blandade salladen i bitar.
Lägg upp salladen på ett större fat eller bricka och strö över grönsakerna ovanpå salladen.
Riv eller flisa osten och strö över salladen.
kallaxgårdsbutiks knyten med mjölksyraderödbetor och getost
Mjölksyrade rödbetor
ca 100-200 g getost vit caprin
ca 2 msk honung
ca 1 msk rybsolja
ev. vinäger
ca 1,5 tsk rosmarin
1 rulle kyld smördeg
Salt och peppar
1 ägg
Gör så här;
Blanda honung, rybsolja, rosmarin, salt och peppar, smaka av.
Blanda i de mjölksyraderödbetorna.
Skär i skivor, bitar eller smula getosten.
Skär smördegen i 4 eller 6 fyrkanter.
Fördela blandningen mitt på fyrkanterna.
Lägg på getosten.
Vik in hörnen mot mitten och nyp ihop så det blir ett knyte.
Ställ kallt på bakpappersklädd plåt. Förbered hit.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 25 miniuter.
Servera som en förrätt på en salladbädd och gravat renkött eller älg och ringla över lite balsamico och ex. rostade solrosfrön.
Passar utmärkt till lammkött
kallaxgårdsbutiks hjortronröra med kallrökt lax
ca 100 g kallrökt eller gravad lax
2 dl crème fraiche eller 1 dl crème fraiche o ca 100 färskost
ca 1 dl hjortronsylt
salt och peppar
tunnbröd
garnering; ex. gräslök, dill
Gör så här;
Skär laxen i små bitar
Rör ihop crème fraiche och ev. färskost, hjortronsylt och lax.
Salta och peppra
Klicka på en bit tunnbröd och dekorera med ex. en dillkvist.
Passar utmärkt som förrätt eller ex. på påsk buffen
kallaxgårdsbutiks kanderade solros och pumpafrön
4 dl pumpafrön och ev. nötter
1dl solrosfrön
2 tsk kanel
ca 1 tsk salt
1 äggvita
2,5 msk honung med smak av tranbär
ca 0,5 tsk honung med smak av chili
Gör så här;
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda fröna.
Rör i kanel och salt.
Vispa äggvitan lätt och tillsätt honungen.
Blanda med fröna och rör så att det blandas väl.
Sprid ut ordentligt på smörpapper i en långpanna och rosta i ugnen i ca 10–15 minuter.
Rör om då och då eftersom det lätt bränns.
Ta ut fröblandningen ur ugnen och låt svalna.
kallaxgårdsbutiks sorselianskakräm
ca 0,5 brk Sorseliansk pesto
ca 100 g cream cheese
ca 1-2 dl crème fraiche
salt och peppar
gräslök
Gör så här:
Blanda Sorseliansk pesto, cream cheese, crème fraiche salta och peppra efter smak.
Ställ in i kylen så att röran stelnar något.
Klicka eller spritsa på ex. pepparkakor och klipp över små bitar av gräslök som garnering.
kallaxgårdsbutiks julkräm
ca 1-2 dl Skabram ost
ca 100 g cream cheese
ca 1-2 dl crème fraiche
ca 2 msk Julmarmelad med smak av lingon från Jokkmokk
salt och peppar
ca 0,5 dl torkade tranbär
Gör så här:
Riv fint osten.
Blanda cream cheese, crème fraiche, Julmarmeladen med smak av lingon och salta och peppra.
Ställ in i kylen så att röran stelnar något.
Klicka eller sprits på pepparkakor och strö över torkade tranbär.
kallaxgårdsbutiks Blommande älgörtsglögg med smak av jul
ca 1 flaska konc. Blommande älgörtsdricka
1 vaniljstång
10 hela kryddnejlikor
5 kardemumma kärnor
1 kanelstång
3 stjärnanis
vatten och ev. torrt vitt vin
Gör så här;
Dela vaniljstången och lägg den och övriga kryddor i Blommande älgörtsdrickan.
Tillsätt vatten och ev. vitt vin efter smak.
Värm till strax under kokpunkten.
Sila bort kryddorna.
Servera ev. med torkade blåbär.
kallaxgårdsbutiks saffranskaka med smak av kanel o lingontäcke
200 g rumsvarmt smör
4,5 dl strösocker
4 ägg
9 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
2-3 paket saffran
6 dl filmjölk
Kaneltäcke
200 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 msk kanel
ca 3 msk lingonsylt
Gör så här:
Rör smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen under omrörning.
Blanda mjöl, bakpulver och vänd ner det i smeten.
Tillsätt saffran blandat med filmjölk.
Häll smeten i en smord långpanna.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 30 minuter.
Rör samman smör, socker och lingonsylt till kaneltäcket under tiden.
Tillsätt mjöl och kanel.
Blanda till en smulig massa.
Strö över kakan och grädda i ytterligare ca 10 minuter.
Smält vitchoklad och ringla över kakan.
Dela kaka i rutor.
kallaxsgårdsbutiks Rosenmousse med krisp
5 dl vispgrädde
100 g vit choklad
2 ägg
1 dl crème fraiche eller ex. turkisk yoghurt
1 dl rosenbladsdricka, kallaxgårdsbutik
Gör så här:
Vispa grädden.
Smält chokladen i microvågsugnen 30 sek åt gången ca 1 min och rör om.
Värm rosenbladsdrickan och tillsätt i chokladen, rör om.
Rör ner creme fraiche och sist grädden.
Förvara i kylen gärna i en sprits. Hit kan du förbereda dagen före.
Krisp
ca 1 dl solrosfrön
ca 1 dl pumpafrön
ca 1 dl rågflingor
rårörsocker, eftersmak
ca 25 g smör, smält
ca 0,5 tsk kardemumma mald
Gör så här:
Mixa allt i matberedaren.
Placera i ex. små glas.
Klicka i eller spritsa sedan på moussen och dekorera med ex. hackad mörk choklad och ett blad citronmeliss.
kallaxsgårdsbutiks Rosenmousse med krisp
5 gelatinblad
1,5 dl rosenbladsdricka konc., kallaxgårdsbutik
3 ägg
1 dl strösocker
¼ citron, pressad
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
Gör så här:
Lägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten.
Lyft upp och gelatinbladen och smält dem på svag värme i rosenbladsdrickan i en liten kastrull.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda i rosenbladsdrickan och crème fraichen.
Vispa grädden och vänd ner den i blandningen.
Förvara i kylen gärna i en sprits. Hit kan du förbereda dagen före.
Krisp
ca 1 dl solrosfrön
ca 1 dl pumpafrön
ca 1 dl rågflingor
rårörsocker, eftersmak
ca 25 g smör, smält
ca 0,5 tsk kardemumma mald
Gör så här;
Mixa allt i matberedaren.
Placera i ex. små glas.
Klicka i eller spritsa sedan på moussen och dekorera med ex. hackad mörk choklad och ett blad citronmeliss.
Glögg på kallaxgårdsbutiks Blommande älgörtsdricka
1,5dl koncentrerad Blommande älgörtsdricka
vatten
vaniljstång
hela krydd nejlikor
kanel
stjärnanis
ingefära
2-4 dl torrt vin eller cider
Gör så här;
Blanda älgörten med alla kryddor och cider, späd med vatten efter smak.
Värm, häll över i glögg pannan eller termos.
Midnattssolens Sangria
Midnattsolens sangria 2,5 dl
Rött vin ca 2,5-5 dl (kan uteslutas och bytas mot sockerdricka eller kolsyrat vatten för alkoholfritt alternativ)
Fruktsoda/ sockerdricka eller kolsyrat vatten
Bär o frukt
Is
Gör så här;
Skölj och skär frukten/bär i bitar (frukten behöver inte skalas).
Blanda MIDNATTSSOLENS SANGRIA, rött vin (kan uteslutas för alkoholfritt alternativ) i kanna eller skål.
Tillsätt bär och frukt, ställ i kylskåpet.
Tillsätt sockerdricka eller kolsyrat vatten och is strax före servering.
Smaka av.
kallaxgårdsbutiks sommarsallad med vit caprin, jordgubbar och syrade morötter
blandad sallad
ca 100 g Vit caprin Hornavan
ca 0,5 l jordgubbar
ca 1-2 dl mjölksyrade morötter strimlade
ca 2 msk balsamvinäger
ca 2 msk rybsolja
honung efter smak
salt och peppar
1 dl rostade solrosfrön
Gör så här;
Rosta solrosfröna.
Skölj salladen.
Lägg upp på ett större fat eller bricka.
Skär jordgubbarna i bitar.
Blanda ihop balsamvinäger, honung, rybsolja, salt och peppar, smaka av.
Blanda ihop jordgubbarna, morötter och häll över vinegretten.
Strö över salladen strax före servering
Riv över osten.
Strö över solrosfröna och torkade bär.