RECEPT

Alger

 

 

 

 

 

 

Dressad sushi sallad med wasabi sesamfrön

Blandad sallad

Mjölksyrade morötter

Rödlök finhackad

Sockerärter i smala strimlor

ca 2 msk japansk soja

ca 0,5 msk Rybsolja

Sambal oelek

ca 1 msk ingefärsk färsk finriven

Wasabi sesamfrön

 

Gör så här;

Lägg algerna i blöt i rikligt med vatten ca. 10 minuter.

Blanda ihop soja, ingefära, sambal olek, ingfära.

Häll av algerna, blanda med moröterna, purjolöken och dressingen.

Strö blandningen över salladsbladerna toppa med sockerärterna o strö över wasabi sesamfröna och ev. färsk koriander.

Kan serveras med ev. gravad laxa.

 

kallaxgårdsbutikspannacotta med åkerbär

Åkerbässylt pannacotta recept desser nyår

 

 

 

 

 

 

 

 

4-6 portioner

5 dl vispgrädde

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

0,5 dl strösocker

1 tsk gelatinpulver eller 2 gelatinblad eller gelésocker

Garnering:

Ca 0,5 – 1 dl Åkerbärsylt av vilda bär ”Syskonen W”

Ev. citronmeliss

4 – 6 portionsburkar/ glas

 

Gör så här;

Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna med en kniv, lägg fröna eller vaniljsocker i kastrullen.

Häll grädden och sockret i kastrull, koka upp (rör om då och då) låt sjuda några minuter.

Ta upp vaniljstången och kasta den.

Ta upp lite vätska i en kopp och rör ut gelatinpulvret eller lägg gelatinbladen i blöt.

Häll i vätskan eller krama ur gelatinbladen och vispa den varma gräddblandningen (får ej koka då skär det sig)så att det löser sig.

Häll upp i portionsformarna/glasen och ställ i kylen ca 4 timmar så att det stelnar.

Klicka åkerbärssylten på och dekorera ex. med citronmeliss.

 

Glögg  /glüvine på Midnattssolens Sangria

2,5 dl (1 flaska) Midnattsolens sangria

ca 3- 5 dl  vatten

Rött vin efter smak (kan uteslutas)

Torkade blåbär som russin

Gör så här;

Blanda MIDNATTSSOLENS SANGRIA, rött vin (kan uteslutas), vatten i en panna, värm.

Smaka av.

Till servering torkade blåbär.

 

kallaxgårdsbutiksruta med Sorseliansk pesto

1 rulle smördeg ca 250 g

3 ägg

2 dl crème fraiche

ca 0,5 tsk salt

ca 1 krm peppar

0,5 – 1  brk Sorseliansk Pest

ca 100 g riven Västerbottensost

Garnering;

gräddfil/färskost

örter ex. dill, persilja, gräslök

Gör så här;

Sätt ugnen på 225 grader.

Rulla ut smördegen o lägg i en ugnsäker form (ca 20 x 30 cm.

Nagga smördegen med en gaffel.

För grädda botten ca 5.10 minuter.

Vispa ihop ägg, crème fraiche, Sorseliansk Pesto, Västerbottensost, salt o peppar.

Häll över den förgräddade botten.

Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter, tills äggstamningen har stannat.

Låt svalna.

Skär smördegspajen i rutor o dekorera med ex. gräddfil/färskost, örter ex. dill, persilja, gräslök

 

kallaxgårdsbutiks getoskräm

ca 0,5 vit caprin (getost Arjeplog Svartbergets)

ca 200 g cream cheese

ca 1-2 dl crème fraiche

ca 0,5 dl torkade tranbär

Gör så här:

Riv getosten fint och blanda med cream cheese och crème fraiche.

Ställ in i kylen så att röran stelnar något.

Klicka eller sprits på ex. pepparkakor och strö över torkade tranbär.

 

kallaxgårdsbutiks juliga rödbetssallad

0,5 brk mjölksyrade rödbetor

ca 1 dl Cream fraiche

ex. äpple rivet eller pepparrot

ev. en skvätt ättika eller vinäger

ev. honung

salt och peppar

Gör så här;

Häll av spadet från rödbetorna och hacka ev. i mindre bitar.

Blanda alla ingredienserna och smaka av.

 

kallaxgårdsbutiks syrade rödbetsröra

0,5 brk mjölksyrade rödbetor, hackad utan spad

100-200 g färskost

ev. Cream fraiche

ca 1 dl Vit caprin riven

honung

salt o peppar

Gör så här;

Rör ihop alla ingredienser och smaka av.

Servera på kex och garnera, passar som till tugg till glöggen.

 

kallaxgårdsbutiks röra med hjortronsirap

100-200 g färskost

ev. Cream fraiche

ca 1 dl Västerbottensost fin riven

hjortronsirap

salt o peppar

Gör så här;

Blanda alla ingredienser och smaka av.

Servera på ett kex eller pepparkaka och garnera. Passar som tilltugg till glöggen.

 

 kallaxgårdsbutiks sallad med dressade mjölksyrademorötter mjölksyrade grönsaker

sallad, blandade sorter

mjölksyrade morötter (orange, gul och vit)

salladslök, i bitar

ev. torkade bär

örtdressing:

rybsolja

honung

vinäger

ev. pressad vitlök

örtkryddor ex. basilika, timjan och oregano

Skabram ost från Jokkmokk

Gör så här:

Blanda ihop örtdressingen och vänd mjölksyrade morötterna, sallladslök och ev. torkade bär.

Till hit kan du förbereda.

Riv den sköljda eller skär den blandade salladen i bitar.

Lägg upp salladen på ett större fat eller bricka och strö över grönsakerna ovanpå salladen.

Riv eller flisa osten och strö över salladen.

 

kallaxgårdsbutiks knyten med mjölksyraderödbetor och getost

Mjölksyrade rödbetor

ca 100-200 g getost vit caprin

ca 2 msk honung

ca 1 msk rybsolja

ev. vinäger

ca 1,5 tsk rosmarin

1 rulle kyld smördeg

Salt och peppar

1 ägg

Gör så här;

Blanda honung, rybsolja, rosmarin, salt och peppar, smaka av.

Blanda i de mjölksyraderödbetorna.

Skär i skivor, bitar eller smula getosten.

Skär smördegen i 4 eller 6 fyrkanter.

Fördela blandningen mitt på fyrkanterna.

Lägg på getosten.

Vik in hörnen mot mitten och nyp ihop så det blir ett knyte.

Ställ kallt på bakpappersklädd plåt. Förbered hit.

Pensla med uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen  i 200 grader ca 25 miniuter.

Servera som en förrätt på en salladbädd och gravat renkött eller älg och ringla över lite balsamico och  ex. rostade solrosfrön.

Passar utmärkt till lammkött

 

kallaxgårdsbutiks hjortronröra med kallrökt lax

ca 100 g kallrökt eller gravad lax

2 dl crème fraiche eller 1 dl crème fraiche o ca 100 färskost

ca 1 dl hjortronsylt

salt och peppar

tunnbröd

garnering; ex. gräslök, dill

Gör så här;

Skär laxen i små bitar

Rör ihop crème fraiche och ev. färskost, hjortronsylt och lax.

Salta och peppra

Klicka på en bit tunnbröd och dekorera med ex. en dillkvist.

Passar utmärkt som förrätt eller ex. på påsk buffen

 

kallaxgårdsbutiks kanderade solros och pumpafrön

4 dl pumpafrön och ev. nötter

1dl solrosfrön

2 tsk kanel

ca 1 tsk salt

1 äggvita

2,5 msk honung med smak av tranbär

ca 0,5 tsk honung med smak av chili

Gör så här;

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda fröna.

Rör i kanel och salt.

Vispa äggvitan lätt och tillsätt honungen.

Blanda med fröna och rör så att det blandas väl.

Sprid ut ordentligt på smörpapper i en långpanna och rosta i ugnen i ca 10–15 minuter.

Rör om då och då eftersom det lätt bränns.

Ta ut fröblandningen ur ugnen och låt svalna.

 

 


kallaxgårdsbutiks sorselianskakräm

ca 0,5 brk Sorseliansk pesto

ca 100 g cream cheese

ca 1-2 dl crème fraiche

salt och peppar

gräslök

Gör så här:

Blanda Sorseliansk pesto, cream cheese, crème fraiche salta och peppra efter smak.

Ställ in i kylen så att röran stelnar något.

Klicka eller spritsa på ex. pepparkakor och klipp över små bitar av gräslök som garnering.

 

kallaxgårdsbutiks julkräm

ca 1-2 dl Skabram ost

ca 100 g cream cheese

ca 1-2 dl crème fraiche

ca 2 msk Julmarmelad med smak av lingon från Jokkmokk

salt och peppar

ca 0,5 dl torkade tranbär

Gör så här:

Riv fint osten.

Blanda cream cheese, crème fraiche, Julmarmeladen med smak av lingon och salta och peppra.

Ställ in i kylen så att röran stelnar något.

Klicka eller sprits på pepparkakor och strö över torkade tranbär.

 

kallaxgårdsbutiks Blommande älgörtsglögg med smak av jul 

ca 1 flaska konc. Blommande älgörtsdricka

1 vaniljstång

10 hela kryddnejlikor

5 kardemumma kärnor

1 kanelstång

3 stjärnanis

vatten och ev. torrt vitt vin

Gör så här;

Dela vaniljstången och lägg den och övriga kryddor i Blommande älgörtsdrickan.

Tillsätt vatten och ev. vitt vin efter smak.

Värm till strax under kokpunkten.

Sila bort kryddorna.

Servera ev. med torkade blåbär.

 

kallaxgårdsbutiks saffranskaka med smak av kanel o lingontäcke

200 g rumsvarmt smör

4,5 dl strösocker

4 ägg

9 dl vetemjöl

6 tsk bakpulver

2-3 paket saffran

6 dl filmjölk

Kaneltäcke

200 g smör

1 dl strösocker

3 dl vetemjöl

3 msk kanel

ca 3 msk lingonsylt

Gör så här:

Rör smör och socker vitt och pösigt.

Tillsätt äggen under omrörning.

Blanda mjöl, bakpulver och vänd ner det i smeten.

Tillsätt saffran blandat med filmjölk.

Häll smeten i en smord långpanna.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 30 minuter.

Rör samman smör, socker och lingonsylt till kaneltäcket under tiden.

Tillsätt mjöl och kanel.

Blanda till en smulig massa.

Strö över kakan och grädda i ytterligare ca 10 minuter.

Smält vitchoklad och ringla över kakan.

Dela kaka i rutor.

 

kallaxsgårdsbutiks Rosenmousse med krisp

5 dl vispgrädde

100 g vit choklad

2 ägg

1 dl crème fraiche eller ex. turkisk yoghurt

1 dl rosenbladsdricka, kallaxgårdsbutik

Gör så här:

Vispa grädden.

Smält chokladen i microvågsugnen 30 sek åt gången ca 1 min och rör om.

Värm rosenbladsdrickan och tillsätt i chokladen, rör om.

Rör ner creme fraiche och sist grädden.

Förvara i kylen gärna i en sprits. Hit kan du förbereda dagen före.

Krisp

ca 1 dl solrosfrön

ca 1 dl pumpafrön

ca 1 dl rågflingor

rårörsocker, eftersmak

ca 25 g smör, smält

ca 0,5 tsk kardemumma mald

Gör så här:

Mixa allt i matberedaren.

Placera i ex. små glas.

Klicka i eller spritsa sedan på moussen och dekorera med ex. hackad mörk choklad och ett blad citronmeliss.

 

kallaxsgårdsbutiks Rosenmousse med krisp

5 gelatinblad

1,5 dl rosenbladsdricka konc., kallaxgårdsbutik

3 ägg

1 dl strösocker

¼ citron, pressad

3 dl vispgrädde

1 dl crème fraiche

Gör så här:

Lägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten.

Lyft upp och gelatinbladen och smält dem på svag värme i rosenbladsdrickan i en liten kastrull.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda i rosenbladsdrickan och crème fraichen.

Vispa grädden och vänd ner den i blandningen.

Förvara i kylen gärna i en sprits. Hit kan du förbereda dagen före.

Krisp

ca 1 dl solrosfrön

ca 1 dl pumpafrön

ca 1 dl rågflingor

rårörsocker, eftersmak

ca 25 g smör, smält

ca 0,5 tsk kardemumma mald

Gör så här;

Mixa allt i matberedaren.

Placera i ex. små glas.

Klicka i eller spritsa sedan på moussen och dekorera med ex. hackad mörk choklad och ett blad citronmeliss.

 

Glögg på kallaxgårdsbutiks Blommande älgörtsdrickaBlommande älgörtsdricka

1,5dl koncentrerad Blommande älgörtsdricka

vatten

vaniljstång

hela krydd nejlikor

kanel

stjärnanis

ingefära

2-4 dl torrt vin eller cider

Gör så här;

Blanda älgörten med alla kryddor och cider, späd med vatten efter smak.

Värm, häll över i glögg pannan eller termos.

 

Midnattssolens Sangria

Midnattsolens sangria 2,5 dl

Rött vin ca 2,5-5 dl (kan uteslutas och bytas mot sockerdricka eller kolsyrat vatten för alkoholfritt alternativ)

Fruktsoda/ sockerdricka eller kolsyrat vatten

Bär o frukt

Is

Gör så här;

Skölj och skär frukten/bär i bitar (frukten behöver inte skalas).

Blanda MIDNATTSSOLENS SANGRIA, rött vin (kan uteslutas för alkoholfritt alternativ) i kanna eller skål.

Tillsätt bär och frukt, ställ i kylskåpet.

Tillsätt sockerdricka eller kolsyrat vatten och is strax före servering.

Smaka av.

 

kallaxgårdsbutiks sommarsallad med vit caprin, jordgubbar och syrade morötter Hornavan chévre vit caprin

blandad sallad

ca 100 g Vit caprin Hornavan

ca 0,5 l jordgubbar

ca 1-2 dl mjölksyrade morötter strimlade

ca 2 msk balsamvinäger

ca 2 msk rybsolja

honung efter smak

salt och peppar

1 dl rostade solrosfrön

Gör så här;

Rosta solrosfröna.

Skölj salladen.

Lägg upp på ett större fat eller bricka.

Skär jordgubbarna i bitar.

Blanda ihop balsamvinäger, honung, rybsolja, salt och peppar, smaka av.

Blanda ihop jordgubbarna, morötter och häll över vinegretten.

Strö över salladen strax före servering

Riv över osten.

Strö över solrosfröna och torkade bär.