Inspirationsresa

29 juni, 2013

mjölksyrade grönsakerStrax före midsommar besökte vi Polen där vi inspirerades och förkovrade oss i bl.a. deras cuisine.

Vi fick smaka på deras härliga snabbsyrade gurkor och ta del av kunskaper kring mjölksyrningen av grönsaker som de har långtradition kring och inte tappat.

Det blev också några kulturkrockar som snitsel serverade med dumplins (smakade kanelbulle, konsistensen som palt).

Några recept med inspiration från vår resa med mjölksyrade grönsaker som finns i butiken från morotsmejeriet i Svansele.

kallaxgårdsbutiks tzatziki med mjölksyrade grönsaker

ca 2 dl grekisk yoghurt

ca 1 klyfta vitlök pressad

ca 1 brk mjölksyrade morötter  eller rödbetor strimlade/rivna

salt peppar

ev. lite honung

Gör så här;

Blanda yoghurt, morötter eller rödbetor, vitlök, ev. honung, salt och peppar.

 

kallaxgårdsbutiks coleslow med mjölksyrad vitkål

1 brk (280 g)mjölksyrad vitkål

ca 1 dl rättika grovt riven eller rädisor

ca 2 salladslökar

ca 1-2 dl crème fraiche eller gräddfil

senap efter smak

ev. honung

örter (ex. basilika, oregano m.m.)

salt och peppar

Gör så här;

Skala och riv rättikan.

Skölj och skär salladslöken i små bitar.

Blanda mjölksyrad vitkål, rättika, salladslök , crème fraiche, senap, ev. honung, örter, salt och peppar.